Ümit Yaşar Oğuzcan Tarsus'ta Doğduğu Evde Anıldı
Ümit Yaşar Oğuzcan Tarsus'ta Doğduğu Evde Anıldı

NESLİHAN ÖZBOZKURT
STRATEJİKHABER.COM- “Hüznün Şairi” olarak bilinen Türk edebiyatının önemli şairlerinden Tarsuslu ünlü Şair Ümit Yaşar Oğuzcan, doğup yaşadığı Tarsus’taki evde Milli Eğitim Müdürlüğü’nün güzel bir etkinliği ile anıldı.
Milli Eğitim Müdürü Mehmet Metin, Şube Müdürü Mehmet Bulut, Rasim Dokur Anadolu lisesi müdürü Abdurrahman Gürbüz, Edebiyat öğretmenleri, Proje Koordinatörü Naciye Barbaros, 9 ve 10. Sınıf öğrencileri, Ümit Yaşar Oğuzcan’ın iş insanı, Turizmci yeğeni Hikmet Oğuzcan ve Gazeteci Selahattin Özbozkurt, “Ümit Yaşar Oğuzcan Kültür Evi” olarak faaliyet gösteren eski Tarsus Evlerindeki Cafe’de buluştu.
Milli Eğitim Müdürü Mehmet Metin, Tarsus’un yetiştirdiği değerlerden olan büyük şair Ümit Yaşar Oğuzcan’ı öğrencilerimize tanıtmak için çalışma başlattıklarını belirterek, ünlü şair hakkında yeğeni Hikmet Oğuzcan’dan bilgi aldı.
Hikmet Oğuzcan, 22 Ağustos 1926'da Tarsus’ta doğan Ümit Yaşar Oğuzcan’ın, çocukluk yıllarında annesinin ve babasının Faruk Nafiz Çamlıbel'e olan hayranlığı sebebiyle şiire merak duyduğunu, babasının memur olması sebebiyle çocukluğunu farklı şehirlerde geçirdiğini söyledi.
Ünlü Şairin Eskişehir Ticaret Lisesi'ni 1946 tarihinde bitiren Oğuzcan, daha sonra çalışma hayatına atıldığını belirten Oğuzcan, şairin ilk olarak Osmanlı Bankası'na, sonra da Türkiye İş Bankası'na giren Oğuzcan, Adana, Ankara ve İstanbul gibi şehirlerde 1948 ve 1960 yılları arasında memur olarak görev yaptığını belirterek, “Kısa bir süre Yapı Kredi'de de çalışan Oğuzcan, İstanbul Akbank Genel Müdürlüğü'nde oradan da Türkiye İş Bankası Yayınları Müşavirliği'nde görev yaptı. 30 yıl memur olarak hayatını sürdüren Ümit Yaşar Oğuzcan, Türkiye İş Bankası Halkla İlişkiler Müdür Yardımcısı olduğu sırada 1977 yılında kendi isteğiyle emekli oldu. Eserleriyle müzik dünyasına da ilham kaynağı olan usta şair, geçirdiği kalp krizi sonucu 4 Kasım 1984'te vefat etti. Şairin cenazesi Teşvikiye Camisinden kaldırılarak, Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.seslendirilirken, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Metin, Hikmet Oğuzcan'a misafirperverliğinden dolayı teşekkür etti.
-ÜMİT YAŞAR OĞUZCAN KİMDİR?
22 Ağustos 1926'da Tarsus'ta doğdu. 1946 yılında Eskişehir Ticaret Lisesini bitirdi.[1] 3 yaşında ayağını kırmış, 5 yaşında merdivenlerden yuvarlanmış, geçirdiği ateşli hastalık sonucu kekeme kalmıştır. Bir böbreğinin alınması nedeniyle askerlikten muaf sayılmıştır[2]. Ardından Türkiye İş Bankasına bankacı olarak girerek Adana, Ankara ve İstanbul'da çalıştı. Halkla ilişkiler Müdür yardımcısı görevinde iken hizmette otuz yılını doldurunca kendi isteğiyle Haziran 1977'de emekliliğe ayrıldı. İstanbul'da kendi adını taşıyan bir sanat galerisi kurdu.
-KARİYERİ
Şiir hayatına 1940'ta Yedigün Şairleri arasında başlayan, ardından 1975 yılında 33 şiir, 4 düzyazı kitabı, 13 antoloji ve biyografik eser, toplam 50 kitap çıkarmış bulunan şair; şiir plakları, şarkı sözleri ve yergileriyle tanınır. Genellikle Faruk Nafiz Çamlıbel duyarlılığında ve aşk, ayrılık, özlem temaları ekseninde çoğalttığı şiirini, 1973 yılında büyük oğlu Vedat Oğuzcan'ın vefatı üzerine,[3] hayatın boşluğu, ölüm ve acı gibi derinliklere, öz ve biçim yoğunlaştırmalarına yöneltti.
-VEFATI
4 Kasım 1984 günü kalp krizi geçirerek hayata gözlerini yumdu. Cenaze namazı 7 Kasım 1984 günü Teşvikiye Camii'nde öğle namazının ardından Zincirlikuyu mezarlığına defnedilmiştir.