Türkan Saylan, 88. Doğum Yılında ÇYDD Tarsus Şubesinde Saygıyla Anıldı
Türkan Saylan, 88. Doğum Yılında ÇYDD Tarsus Şubesinde Saygıyla Anıldı

NESLİHAN ÖZBOZKURT
STRATEJİKHABER.COM- ÇAĞDAŞ Yaşamı Destekleme Derneği’nin unutulmaz efsane genel başkanı TÜrkan Saylan, 88.’nci doğum gününde ÇYDD Tarsus Şubesi tarafından saygı ve minnetle anıldı.
Türkan Saylan’ın hayatını laik, çağdaş, karma ve kamusal eğitime adamış, fırsat eşitliğini savunmuş ve Türkiye’nin eğitim alanındaki çağdaş dönüşümüne liderlik etmiş Cumhuriyet kadını olarak halkın kalbinde yer ettiğini belirten ÇYDD Tarsus Şube Başkanı Av. Ferda Aras, 13 Aralık 1935 tarihinde İstanbul'da doğan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin Kurucusu ve Genel Başkanı Prof. Türkan Saylan’ın, toplum için oldukça önemli bir isim, her şeyden önce bir kadın, çok değerli bir bilim kadını olduğunu söyledi.
Başkan Ferda Aras, “Her ne kadar hakkıyla bazı kesimlerce anlaşılamamışsa da, O, Ömrünü kız çocuklarına umut olması amacıyla, topluma (lepra)cüzzamla savaşa ve cehaleti yenmeye adamış, aydın bir Cumhuriyet kadınıdır. Ülkesini çok seven, bu ülkede cüzzam hastalığını bitiren, özellikle kız çocuklarının okumasını sağlayan, hayatını bu ülkenin gelişimine adamış olağanüstü bir kadın.
Öncü bir Cumhuriyet kadını olan Türkan Saylan’ı gençlerin daha iyi tanımaları ve örnek almaları gerekir.Aydın kişiliğinin yanında bir kadın olarak toplumda daha çok anlatılması, daha çok insana ulaşılması gerekir ki ömrü boyunca göstermiş olduğu çabalar özellikle gençlere ulaşabilsin” diye sürdürdüğü konuşmasını şöyle sürdürdü:
“1963’te İstanbul Tıp Fakültesini bitiren bu cumhuriyet kadını 1976 yılında lepra (cüzzam) çalışmalarına başlamış, Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı’nı kurmuştur. 1986’da kendisine Hindistan’da “Uluslararası Gandhi Ödülü” verilmiş, 2006 yılına kadar Dünya Sağlık Örgütü’nün lepra konusunda danışmanlığını yapmıştır. Uluslararası Lepra Birliği’nin (ILU) kurucu üyesi , başkan yardımcılığı ve Uluslararası Lepra Derneği’nin üyesi olarak görev almıştır. Dermatopatoloji Laboratuvarının, Behçet Hastalığı ve Cinsel İlişkiyle Bulaşan Hastalıklar Polikliniklerinin kurulmasında yer almış, 1981-2002 yılları arasında 21 yıl, gönüllü olarak Sağlık Bakanlığı İstanbul Lepra Hastanesi Başhekimliği’ni yapmıştır.
Şöyle bir baktığımızda durmadan çalışan, emek ve mücadelerle dolu bir ömür duruyor karşımızda. Bu kadar emekçi, fedakar, mücadeleci bir yapıya sahip olan bu olağanüstü kadın, hayatı boyunca Cumhuriyet devrimlerine bağlı kalmış, Cumhuriyet aşığı bir bilim insanıydı.Cumhuriyet’in kadınlara sağladığı olanaklarla yetişmiş ve bu nedenle de hayatı boyunca Cumhuriyet’e olan borcunu ödemek için çalışmış bir Cumhuriyet kadınıydı.
Coğrafya kaderdir derler ya hani, bu coğrafyada doğmuş olması bizler için çok büyük bir şans olsa da, kendisi için, yeterince anlaşılmadığı bu toplumda bu ülke için yapmış olduğu çalışmalara, bilime kattıklarına baktığımızda başka bir ülkede yaşasaydı, hakkında sayısız eser yazılır, belgeseller, filmler hazırlanırdı diye düşünüyorum, bu da onun bu hayattaki şanssızlığı olsa gerek.
Ömrünün son 17 yılında kanser hastalığı ile mücadele eden, ancak 18 Mayıs 2009 tarihinde bu hastalığa ne yazık ki yenik düşerek vefat eden bu aydın, Cumhuriyet kadını her ne kadar bedenen aramızdan ayrılmış olsa da, onun çalışmaları sayesinde bilime kattıkları, düşünceleri, hayatı boyunca verdiği o onurlu mücadelesi, dik duruşu yolumuzu aydınlatmaya devam ediyor. O, fikirleriyle hala hayatımızda. Onun aydınlık düşünceleri, fikirleri etrafında birleşmeye ve düşüncelerine sahip çıkarak çalışmaya devam edeceğiz.
İyi ki bu dünyadan, bir Türkan Saylan geçmiş ve en önemlisi de bu sonsuz evrende ülkemizi seçmiş… Kendisini, 88.doğum gününde büyük özlem, minnet ve saygıyla anıyor, Onun çok büyük emek vererek ve mücadelelerle kazandığı, bize bıraktığı mirasına sahip çıkacağımıza, adını ne pahasına olursa olsun, Çağdaş Cumhuriyet kadınları olarak her daim yaşatacağımıza söz veriyoruz.