Tarsus Hinterlandı Arkeolojik Yüzey Araştırmaları’nın 8. Yıl çalışmaları başladı

Tarsus Hinterlandı Arkeolojik Yüzey Araştırmaları’nın 8. Yıl çalışmaları başladı

Bilim Yayın: 16 Haziran 2023 - Cuma - Güncelleme: 16.06.2023 15:32:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
583 okunma
Google News

NESLİHAN ÖZBOZKURT

STRATEJİKHABER.COM- Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleriyle, Mersin Üniversitesi’nin koordinasyonunda ve Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası’nın ana sponsorluğunda yürütülen Tarsus Hinterlandı Arkeolojik Yüzey Araştırmaları’nın 2023 yılı çalışmaları başladı. 8’inci yılına giren arkeolojik araştırmalar kapsamında bugüne değin çok sayıda yeni yerleşim yeri tespit edilirken, araştırma sonuçları bulunan ve şu anda Tarsus Müzesi’nde sergilenen Tarsus’un en eski heykeli ziyaretçilerin ilgi odağı haline geldi.

Tarsus’un kültür varlıklarının tespiti ve belgelenmesi amacıyla Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Kaplan’ın başkanlığında sürdürülen Tarsus Hinterlandı Arkeolojik Yüzey Araştırmaları’nın 2023 yılı çalışmalarına başlandı. Doç. Dr. Şener Yıldırım, arkeoloji ve sanat tarihi öğrencilerinin katılımıyla bu yıl araştırmalara temsilci olarak Tarsus Müze Müdürü Doğukan Bekir Alper’in de eşlik ettiği çalışmalarda Tarsus’a bağlı Gülek, Kuşçular, Emirlik, Eminlik, Çamalan ve Karakütük Mahallerinde incelemeler gerçekleştiriliyor.

Kaplan: Antik yerleşimden çok iz var

Tarsus’un önemli bir coğrafya olduğunu, bulgular sonucu antik yerleşimin pek çok izine rastlandığını söyleyen Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Kaplan, ‘’Araştırmalarımızla antik dönemlere ait kalıntıları ortaya çıkarma, arkeolojik siteleri belirleme ve bölgenin tarihini daha iyi anlamak için önemli veriler elde ediyoruz. Bulgularımız sonucu antik yerleşimlerin izlerine, mezar alanlarına, taş yapılara ve diğer arkeolojik kalıntılara ulaştık. Şu anda Tarsus Müzesi’nin Syennessis Salonu’da sergilenen Tarsus’un en eski heykelini Tarsus Yüzey Araştırmaları kapsamında bulduk ve eserin Tarsus Müzesi’ne kazandırılmasını sağladık. Bu yıl projemizin 8’inci yılı ve her yıl yeni heyecan. Şu anda yoğun bir şekilde çalışmalarımız sürüyor. Bu araştırmalar bize bölgenin antik dönemlerdeki sosyal, ekonomik ve kültürel yapısını anlamak için çok değerli bilgiler sunuyor. Tarihe ve kültüre ışık tutmaya, bilinmeyen zenginliklerini ortaya çıkarmaya devam ediyoruz.’’diye konuştu.

Togo: Tarsus özel bir coğrafya

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Fuat Togo da Tarsus’un tarihi ve kültürel önemine dikkat çekerek, ‘’Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu projeye destek olmak bizim için anlamlı ve değerli. Her yıl yeni bir heyecanla çalışmaları izliyoruz. Tarsus özel bir coğrafya, yapılan her çalışma tarihimize kültürümüze ışık tutuyor. Özverili çalışmaları için değerli akademisyenlerimize teşekkür ederiz.’’dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.