Ruhi Koçak: ‘Tarsus, Eski Muhteşem Yıllarına Geri Dönecek’

Ruhi Koçak: ‘Tarsus, Eski Muhteşem Yıllarına Geri Dönecek’

Ekonomi Yayın: 25 Aralık 2022 - Pazar - Güncelleme: 25.12.2022 00:30:00
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
982 okunma
Google News

NESLİHAN ÖZBOZKURT

STRATEJİK HABER.COM- TARSUS Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak, Tarsus Üniversite'nden OSB’lere, Çukurova Bölgesel Havaalanı projesinden AGROPARK yatırımlarına kadar onlarca tesisisin inşa edildiği Tarsus’un geçmişteki parlak günlerine hızla dönmekte olduğunu söyledi.

Manşet Gazetesi Yayın Grubu içinde faaliyet gösteren www.sonmanset.com ve www.stratejikhaber.com haber portalları Editörü Selahattin Özbozkurt'a, 2022 değerlendermesini yaparken, 2023 yılına dair ön görülerini de ifade eden Ticaret ve Sanayi Odası’nın Tarsus Sevdalısı Başkanı H. Ruhi Koçak, aynı zamanda Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Başkan vekilliği ile AGROPARK’ın da Başkan vekilliği görevini başarıyla sürdürüyor.

Tarsus OSB içerisinde devasa tesis kuran Şişecam’ın, 180 bin ton/yıl üretim kapasiteli buzlu cam fırını ile 20 milyon metrekare/yıl işleme kapasiteli enerji camı hattı yatırımlarında kapasite artışları kararı aldığını ifade eden Koçak, bunun sevindirici bir durum olduğunun altını çizdi.

Tarsus’a hayat verecek yatırımların hayata geçirilmekte olduğuna dikkat çeken ve Tarsus’un geçmişteki parlak yıllarına geri dönmeye başladığını kaydeden TSO Başkanı H. Ruhi Koçak, “2022 yılı, pandemi sonrası olması nedeniyle zor bir yıldı. Yüksek enflasyonun ve dövizde ki oynaklığın getirdiği bir sürü zorluklar yaşandı. Ve ortaya çıkan yeni duruma uyum sağlamaya çalışan bir iş dünyası doğdu. Buna rağmen Tarsus’un avantajı projelerin yeni yapılması, yatırımların ve uygulamalarının doğru olması nedeniyle çok yoğun gelişmeler yaşıyoruz kentimizde.

Bunların en önemlisi de Tarsus Organize Sanayi Bölgesi. Şu ana kadar 156 firmamıza tahsis yapıldı. Bunların içerisinde tüm projenin yüzde 20’ini oluşturan Şişecam yatırımı var. Buradan mutlulukla belirtelim ki Şişecam bu yatırımını büyütme kararı aldı. Şişecam yetkilileri ile sürekli istişare halindeyiz. Sahayı teslim ettik kendilerine ve zemin iyileştirme çalışmaları hızla devam ediyor.

BİM üçüncü tesisini de bitirmek üzere. Biz, BİM’le 5 fabrikalık anlaşma yaparken burada üretim yapmasını hedeflemiştik. Nitekim bir dağıtım merkezinin yanı sıra şu an çeltik ve bakliyat tesisi bitti; hizmete girmek üzere… Kağıt-ambalaj tesisi de bitmek üzere. Şu an ilk etapta 150 kişi başladı orada” diye konuştu.

Şişecam’da en az 700, 800 kişiye iş imkanı sağlanacağını, tüm işletmelerin devreye girmesiyle istihdam konusunda geniş bir alan oluşacağını belirten Başkan Ruhi Koçak, “Tarsus OSB’de şu an ihracat yapan firmamız var. 20 firmanın inşaatı devam ediyor. 5 firmamız üretime başladı. Yılbaşından sonra yaklaşık 40 firmamızda çok hızlı şekilde yatırıma başlıyor” dedi.

2022 yılının 2023 için bir hazırlık yılı olduğunu kaydeden Başkan Koçak, “2023’de oranın meyvelerini çok çok göreceğiz. Yeni yılın ilk iki çeyreğinde doğalgaz, su ve elektrik altyapısı ile ilgili eksiklerin tamamen giderileceğini ön görüyoruz. Altyapı ihalelerinin tamamını yaptık” şeklinde konuştu.

İş konusunda veya işçi bulma konusunda kendilerine başvuru yapıldığını dile getiren Başkan Ruhi Koçak, “Maalesef iş beğenmemezlik had safhada. Özellikle gençlere çağrım, ilk işe girdikleri yerler kendilerinin öğrenmeleri ve gelişmeleri açısından çok önemli. Önce bir işe girip tecrübe kazansınlar, beğendikleri işlerle de hayatlarına devam etsinler. Tarsus TSO olarak 2023 yılını istihdam yılı olarak ilan ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin ilk tarım ve gıda teknoloji geliştirme merkezi olan AGROPARK’ın da Tarsus’ta yapıldığını söyleyen TSO Başkanı Koçak, “Burada da çalışmalar hızla devam ediyor. Orada Bilim Kurulu ve TÜBİTAK gibi kurumların onaylayacağı projelerle AR-GE çalışmaları gerçekleştirilecek. Kısa zamanda tahsisler yapılacak” dedi.

OSB, Üniversite, demiryolu yatırımları ve diğer büyük yatırımlarla Tarsus’un eski parlak günlerine geri döndüğünü kaydeden Koçak, “Tarsus bana göre geçmişte ki parlak günlerine geri dönüyor. Önümüze bir sürü fırsat sunuluyor. Gerek OSB, gerek yeni yapılan havaalanı, geç de kalınsa bir de turizm alanımız var. Üniversitemiz devreye girdi ve şu an 4000 bine yakın öğrencimiz var. Biz Tarsus olarak bunları ne kadar kucaklıyoruz? Desek, maalesef sınıfta kalıyoruz. Altyapı sağlayamadığımız için maalesef üniversite öğrencileri Adana veya Mersin’e taşınıyor. Yurt konusunda üniversite ve bazı özel girişimler çalışma yürütüyor. Bu iyi bir gelişme. OSB konusu da aynı. Eğer Tarsus’u caiz hale getiremezsek bu iş bizi teğet geçecek!” dedi.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.