Kanatlı Hayvan Üreticileri Birlikleri Sorunları Tarsus’ta Masaya yatırdı
STRATEJİKHABER.COM- Türkiye’nin değişik kentlerinden Tarsus’a gelen Kanatlı Hayvan Üretici Birliklerinin Başkanları sorunlarını gündeme getirerek entegre tesis sahiplerine yasaların öngördüğü gibi sözleşme yapmaları konusunda bir kez daha çağrıda bulundu.

NESLİHAN ÖZBOZKURT
STRATEJİKHABER.COM- Türkiye’nin değişik kentlerinden Tarsus’a gelen Kanatlı Hayvan Üretici Birliklerinin Başkanları sorunlarını gündeme getirerek entegre tesis sahiplerine yasaların öngördüğü gibi sözleşme yapmaları konusunda bir kez daha çağrıda bulundu.
Mersin-Tarsus Kanatlı Hayvan Üretici Birliği ev sahipliğinde Tarsus Ziraat Odası salonunda yapılan toplantıya Merkez Birlikleri Başkanı Abdullah Koç’un yanı sıra, Sakarya, Mersin, Kocaeli, Düzce, Bursa, Çanakkale Birlik Başkanları ile Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, Mersin ili Kanatlı Hayvan Üretici Birliği üyeleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Mersin İli Kanatlı Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Berdan Gök, Mersin’in il genelinde bin 100 kümes ve 890 üreticinin bulunduğunu, Türkiye genelinde ise işletme sayısının 7 bin olduğunu ve günlük 6 milyon adet tavuk üretimi yapıldığını söyledi.
Merkez Kanatlı Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Koç, Mersin ili Kanatlı Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Berdan Gök, Sakarya Birliği Başkanı İlhan Sarı, Kocaeli Birliği Başkanı Tayfun Sümer, Düzce Birlik Başkanı Yusuf Mert yaptıkları konuşmalarda tavuk üreticilerinin sorunlarını detaylı bir şekilde gündeme getirdi.
Merkez Kanatlı Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Koç, Mersin ili Kanatlı Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Berdan Gök, Sakarya Birliği Başkanı İlhan Sarı, Kocaeli Birliği Başkanı Tayfun Sümer, Düzce Birlik Başkanı Yusuf Mert yaptıkları konuşmalarda özellikle Şen Piliç Entegre tesisi sahipleri olmak üzere tüm firmaların yasaları öngördüğü sözleşme maddelerine riayet edilmesini isteyerek, 15 Mart 2025 tarihinden bu yana Şen Piliç’e üretim boykotunu sürdürdüklerini dile getirdiler.
Başta üretim boykotunu sürdürdükleri Şen Piliç olmak üzere, Türkiye'deki kanatlı hayvan üreticileri birlikleri olarak yasanın öngördüğü sözleşme hükümlerine tüm entegre tesis sahiplerinin uymaları gerektiğinin altını çizen Merkez Birliği Başkanı Abdullah Koç, Mersin Birlik Başkanı Berdan Gök, Sakarya Birlik Başkanı İlhan Sarı, Kocaeli Birlik Başkanı Tayfun Sönmez, Düzce Birlik Başkanı Yusuf Mert yaptıkları konuşmalarda, üreticilere kanunla sözleşme altına alınmış bulunan maddelere uyulması çağrısında bulunarak, “Devletin çıkardığı yasaya uyulmasını istiyoruz. Üreticiler yasaya göre sözleşme yaptıkları şirketlerin sözleşme kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmelidirler. Söz gelimi kantara uyulması, hesaplama usulünün tek taraflı yapılmaması. Sözleşme hükümleri kesinlikle her iki tarafın uyacağı bir şekilde uygulanmalıdır” diyerek şöyle konuştular:
“Entegre tesislerin karşıladığı girdiler yem ve civcivden ibaret. Diğer tüm girdiler üreticiler tarafından karşılanıyor. Sektördeki sıkıntıların ana kaynaklarından biri üretimdeki maliyet yüksekliğidir. Biz tavuk üreticileri olarak entegre tesis sahipleri ile aynı masada anlaşarak bu işi karşılıklı anlaşmayla yapmak istiyoruz. Kanatlı hayvan üreticileri olarak göstermiş olduğumuz bu birlik, beraberlik ve dayanışmaya gösterdiğiniz hassasiyetten dolayı gerçekten teşekkür ederiz. Sıkıntılarımızı her yerde aynı şekilde anlatıyoruz. Neticede bu dayanışmanın, bu birlik ve beraberliğin olumlu bir sonuca ermesi tabii ki hepimizin en büyük dileğidir. Bu konuda kararlı ve bilinçli adımlar atmakta hepimizin bir görevi olduğunu düşünüyoruz Bugün de burada bu anlamlı toplantıya iştirak ederek, birlik ve beraberlik içinde olarak bizlerde burada ayrıca bu heyecanı paylaşmak istedik. Şimdi doğrusunu isterseniz gelinen bu süreçte Merkez Birliği başkanlığında ve müdahilliğinde bu işi artık nihayete erdirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu sorun her ne kadar burada Şen Piliç özelinde bu olay gelişmiş olsa bile biz öyle görmüyoruz. Bu olayı tamamıyla tüm entegre firmalarla ilgili bir olay olduğunu görüyor ve biliyoruz. Burada mevcut elde ettiğimiz kazanımların yani yönetmeliğin sözleşmesinin tüm maddelerinin uygulanabilirliği noktasında artık bu işi çözüme kavuşturmak istiyoruz. Bu konuda da bu zamana kadar göstermiş olduğunuz hassasiyeti kararlılık ve bizlerle beraber yürütmüş olduğunuz bu dayanışmanın devamını netice alıncaya kadar yürümesi temennimizdir. Bize hala siz ne istiyorsunuz diye serzenişler var. Açıkçası biraz ondan bahsetmek istiyoruz. Yani biz Tarım Bakanlığı'nın çıkarttığı yönetmeni bütün entegrelerin Türkiye genelinde tam olarak amasız, fakatsız uymasını istiyoruz. Sözü çok uzatmak istemiyoruz. Katılımlarınız nedeniyle hepinize çok teşekkür ediyoruz.”